-
Notifications
You must be signed in to change notification settings - Fork 32
/
11rap1.lhs
172 lines (118 loc) · 3.45 KB
/
11rap1.lhs
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
= Wnioskowanie o programach
Dzięki zasadzie przejrzystości i typom, rozumowanie o programach w Haskellu
często jest łatwiejsze niż w innych językach.
Własności przeważnie mają postać równości, np
``` haskell
reverse (xs++ys) = reverse ys ++ reverse xs
fmap id x = x
fmap (f . g) x = (fmap f . fmap g) x
```
== Zasady wnioskowania równościowego
Symetria: `(x = y) → (y = x)`
Przechodniość: `(x = y) ∧ (y = z) → (x = z)`
Zasada Leibniza: `P(x) ∧ (x = y) → P(y)`
Kongruencja (szczególny przypadek): `(x = y) → (f x = f y)`
Z definicji: jeśli w programie mamy definicję `f x = e`
to dla dowolnego `y` (odpowiedniego typu) `f y = e[x := y]`
ale uwaga na definicje, w której przypadki nie są ściśle rozłączne, np
```
isZero 0 = True
isZero n = False
```
tu nie możemy wnioskować, że `isZero y = False` dla dowolnego `y`.
Dlatego tutaj posługujemy się tylko definicjami o ściśle rozłącznych przypadkach.
== Rozgrzewka: liczby naturalne
> import Test.QuickCheck
> data Nat = Z | S Nat deriving(Eq,Show)
=== Indukcja na liczbach naturalnych
```
P(Z) ∀n.P(n) → P(S n)
———————————————————————————
∀n.P(n)
```
=== Dodawanie
> add :: Nat -> Nat -> Nat
> add Z y = y {- add1 -}
> add (S x) y = S(add x y) {- add2 -}
Notacja: `x + y = add x y`
Lemat (addZ): `∀x.x + Z = x`
> addZ :: Nat -> Bool
> addZ x = add x Z == x
Dowód przez indukcję po x dla `P(x) ≡ x + Z = x`
1. `Z + Z ={ add1[y := Z] }= Z`
2. Załóżmy `IH: x + Z = x`. Chcemy wykazać, że `S x + Z = S x`
```
S x + Z ={ add2 }=
S(x + Z) ={ S(IH) }=
S x □
```
Lemat (addS): `∀ x y.x + S y = S(x+y)`
1. `Z + S y = S(Z+y)`
```
Z + S y ={ add1 }=
S y ={ S(add1←) }=
S(Z+y) □
```
2. `(IH: x + S y = S(x+y)) → (S x + S y = S(S x + y))`
```
S x + S y ={ add1 }=
S(x + S y) ={ S(IH) }=
S(S(x+y)) ={ S(add2←) =}
S(S x + y) □
```
Ćwiczenie: ∀ x y. x + y = y + x
Ćwiczenie: ∀ x y t. x + (y + t) = (x + y) + t
== Listy
``` haskell
data [a] = [] | a : [a]
```
=== Indukcja na listach
```
P([]) ∀ x xs.P(xs) → P(x:xs)
————————————————————————————————
∀ xs.P(xs)
```
```
(++) :: [a] -> [a] -> [a]
[] ++ ys = ys {- append1 -}
(x:xs) ++ ys = x:(xs++ys) {- append2 -}
```
Lemat(appendNil): `∀ xs. xs ++ [] = xs`
Dowód: jak addZ (ćwiczenie)
> appendNil :: [Int] -> Bool
> appendNil xs = xs ++ [] == xs
> rev :: [a] -> [a]
> rev [] = []
> rev (x:xs) = rev xs ++ [x]
Lemat(revAppend): rev(xs++ys) = rev ys ++ rev xs
> revAppend :: [Int] -> [Int] -> Bool
> revAppend xs ys = rev(xs++ys) == rev ys ++ rev xs
**Dowód:** ćwiczenie
Twierdzenie: `∀ xs. rev(rev xs) = xs`
1. `rev(rev []) = rev [] = [] □`
2. `(IH: rev(rev xs) = xs) → rev(rev(x:xs)) = x:xs`
```
rev(rev(x:xs)) ={ rev2 =}
rev(rev xs++[x]) ={ revAppend =}
rev[x] ++ rev(rev xs) ={ IH }=
rev[x] ++ xs ={ rev }=
[x] ++ xs ={ append }=
x:xs □
```
Wolno płynące napisy końcowe:
> main = do
> writeln "addZ"
> qc addZ
> writeln "appendNil"
> qc appendNil
> writeln "revAppend"
> qc revAppend
> writeln = putStrLn
> qc :: Testable prop => prop -> IO ()
> qc = quickCheck
> nat :: Int -> Nat
> nat 0 = Z
> nat n | n > 0 = S(nat(n-1))
> | otherwise = error "nat: negative argument"
> instance Arbitrary Nat where
> arbitrary = sized $ \n -> nat <$> choose(0,n)